– Tøffere tider i vente
Artikkel hentet fra Oppegård Avis. Foto og Tekst, Redaktør Anders Nordheim Dahl.
Mange i næringslivet her sliter, men optimismen er stor. I fjor fikk 15 lokale bedrifter Gaselle-utmerkelse. Nå ønsker næringsforumet mer trøkk!
Mange lokale bedrifter opplever gode tider, men tidene er også tøffere for mange.
– Generelt har vi en klar følelse av at bedrifter merker noe tøffere tider med lavere marginer og vekst. Det er høyere grad av kostnadsfokus og lavere investeringsvilje. Samtidig er det en del bedrifter som går kjempebra, opplever vekst og har fordel av lav kroneverdi, sier Jarle Ørnebo, styreleder i Oppegård Næringsforum (ON).
Tomme lokaler
Før jul skrev Oppegård Avis om de mange tomme næringslokalene her.
– Tomme lokaler skyldes i all hovedsak at gårdeiere ikke har tilrettelagt for omstillinger i næringslivet generelt. De har priset seg høyt og det mangler synergier mellom type næringsvirksomheter i de aktuelle områdene. Oppegård som næringskommune falt dramatisk da knutepunktstasjon på Kolbotn ble tatt ut. Det er ikke attraktivt å bytte lokaltog for å komme seg på jobb til Oppegård, sier Ørnebo.
– Samtidig har kommunen vært opptatt av å fokusere på kunnskapsbasert industri uten å markedsføre seg som næringskommune. De gir avslag fremfor tilslag.
Kommunen gjør gjentatte feil ved å fokusere vekk plasskrevende industri til såkalt kunnskapsbasert, sier han.
– Vi har et næringsbelte fra Rosenholm via Rosenholm Campus, Mastemyr og Trollåsen. Her står næringslivet og kommunen og stanger mot hverandre mens det er et hav av muligheter om en kunne vært kreativ fremfor å fokusere på kommunens rekkefølgebestemmelser og avgrensede arealplaner, sier han.
Nye Muligheter
Et nytt år byr ikke bare på nye utfordringer, men også nye muligheter. Ørnebo tror næringslivet i Oppegård vil møte tøffere omstillinger.
– Vi får flere nye og mindre entreprenørbedrifter og vi får flere avviklinger innen handel og industri Dette er naturlig og følger den strategiske beliggenheten vår. Suksess blant små foretak fører til sammenslåinger, økt sysselsetting og vekst. Dette håper jeg vi skal lykkes med i Oppegård, sier han.
– Vi har mange muligheter om kommunen og næringslivet hadde turt å handle mer innovativt. En opplagt tine er strategisk innfartsparkeringer med næringssenter på Taraldrud og rundt Mastemyr Hotel. Vi kunne hatt en utvidet Kolbotn ring for transport og et sentrum tilrettelagt for el-busser, sykler og vandring mellom møtende arbeidsfolk. Vi har et rekreasjonsbelte fra Ingierkollen frem til Tusenfryd. Her kunne vi skapt opplevelser, friluftsliv og opplevelser som hadde fått reisende til å bli værende, sier Ørnebo.
Dialog er viktig
Til slutt gir han noen råd.
– Det viktigste for kommunen og næringslivet er å skape en felles forståelse for hverandres ulike planprosesser. Kommunen kunne vært tjent med å ha en dynamisk planprosess uten avgrensninger i areal og heller tenke strategisk i forhold til markedsutviklingen. Dialog bør skje på premisser ut fra næringslivets egne markedsnalayser. Her jgjelder infrastruktur, kjøpsadferd og arbeidsaferd avslutter Jarle Ørnebo