Miljøpartiet De Grønne vil gjøre Nordre Follo til landets ledende kommune på grønn næringsutvikling. Det krever en smartere og mer aktiv næringslivspolitikk enn hva Oppegård har i dag.
Beliggenheten mellom hovedstaden og Universitetet i Ås, landets fremste forskningsmiljø på klima, miljø og grønn innovasjon er kommunens store fortrinn, og utgangspunktet for målsetningen om å bli ledende på grønt næringsliv. De Grønne vil derfor invitere til et partnerskap mellom kommune, forskningsmiljø og næringslivet. Sammen kan de utgjøre et knutepunkt for gode tjenester for gründere og småbedrifter, kontorfellesskap, et grønt næringsfond og, viktigst av alt, bygge opp et fagmiljø som alle parter kan dra nytte av.
Det finnes eksempler på slike knutepunkt som har stor betydning for lokalsamfunnet de tilhører. Teknologimiljøet på Kongsberg er et eksempel, «Kunnskapsbyen» på Lillestrøm er et annet. Begge er eksempler på at slår man kreftene sammen og jobber aktivt med næringslivet er det en vinn-vinn-situasjon for alle. Kanskje kan Oppegård Næringsforum være begynnelsen på vårt?
Et slikt knutepunkt i Nordre Follo kan legge grunnlaget for en oppblomstring av det næringslivet som skal løse samfunnets store utfordringer og behov i tida framover. Både det grønne skiftet og robotisering preger arbeidsmarkedet, og det vil komme mange nye arbeidsplassene i årene som kommer. Nordre Follo har et glimrende utgangspunkt for at mange av de skal komme nettopp her. Man må også kunne forvente at nye ideer og gode løsninger kommer på bordet hvis kommunens byråkrater, NMBUs forskere og smarte gründere møtes.
Næringslivet er lokalsamfunnets beste venn
Økt næringsetablering vil gjøre våre gode lokalsamfunn bedre, med kort vei til jobben og mer liv gatene. Miljøpartiet De Grønne vil arbeide for å fylle næringslokaler i små og store tettsteder i Nordre Follo, ikke minst med de bedriftene som skaper morgendagens løsninger.
For å lykkes må bedriftene bli sett på som verdifulle og avgjørende samarbeidspartnere i arbeidet med å skape et godt lokalsamfunn. Det krever høy kompetanse og god kapasitet i kommuneadministrasjon, gode samarbeidsarenaer og fortrinn som gjør at eksisterende bedrifter, oppstartsbedrifter og gründere vil velge Nordre Follo framfor andre alternativer. De Grønne vil dessuten avdekke useriøse aktører og svart arbeid, slik at bedrifter i kommunen konkurrerer på like vilkår.
Næringslivet selv stiller dessuten tydelige klimakrav til kommunen, anført av NHO (Nina Solli, Moss avis 1. aug. 2019). NHO ønsker blant annet at det stilles tydelige klimakrav i offentlige anskaffelser, slik at de mest miljøvennlige bedriftene har et fortrinn. De ønsker kraftig kollektivsatsing, flere hurtigladere, miljøvennlig utbygging nært kollektivknutepunkt, og at kommunene går foran som gode forbilder på sirkulærøkonomi. Alt dette er politiske satsningsområder for Miljøpartiet De Grønne i Nordre Follo.
Den norske økonomien er på vei inn i en snuoperasjon vi ikke har sett maken til siden de første oljefunnene i Nordsjøen. Det er helt nødvendig at økologien igjen får legge premissene for økonomien, alt annet vil være korttenkt. Samfunnet kan ikke på sikt basere velstanden på rovdrift på naturressurser i inn- og utland, eller forbrenning av fossilt brensel. Markedet er i ferd med å ta dette innover seg, ett eksempel er hvordan prisen på fornybar energi stuper.
Mye av det som har vært lønnsomt til nå, vil slett ikke være det i framtiden. Næringslivet selv er i full gang med tilpasningen til den nye situasjonen. Enkelte bransjer går usikre tider i møte, mens andre står overfor omfattende endringer. Ikke minst vil mange nye oppstå for å skape det virkelige grønne skiftet som samfunnet er avhengige av.
Vårt Kodak Moment er nå
Det er nye tider og den som ikke tar det innover seg vil henge etter. Miljøpartiet De Grønne vil gjøre Nordre Follo til kommunen som bygger sin velstand på et grønt, bærekraftig og moderne næringsliv. Vårt Kodak Moment er nå, la oss gripe det.
Utvalgte punkter fra Miljøpartiet De Grønnes partiprogram:
(Les programmet, eller lytt til det som podcast, her: https://nordrefollo.mdg.no/program-2019-2023/)
Fra kapitlet Næringsliv
- Vi vil føre en offensiv næringspolitikk hvor vi gir muligheter til bedrifter og gründere som bidrar til det grønne skiftet og en oljeuavhengig økonomi.
- Vi vil gjøre Nordre Follo ledende på grønn næringsutvikling og innovasjon gjennom å etablere et knutepunkt for samarbeid mellom kommunen, eksisterende og nye bedrifter og NMBU, landets fremste ekspertise på miljø, klima og grønn innovasjon.
- Vi vil etablere et grønt næringsfond for å stimulere til bedriftsetablering og løsninger på framtidas utfordringer.
- Vi vil bidra til etablering av kontorfellesskap og tilrettelegge for bedrifter i oppstartsfasen og tilby rimelige og gode lokaler på kommunal eiendom.
- Vi vil bruke lokale bedrifter som leverandør av varer og tjenester til kommunen.
- Vi vil jobbe systematisk for å avdekke brudd på arbeidsmiljøloven og sosial dumping hos bedrifter i kommunen, i samarbeid med politiet og arbeidstilsynet.
- Vi vil stimulere næringslivet til å ta imot lærlinger, innvandrere med minoritetsbakgrunn og personer med nedsatt funksjonsevne i arbeidspraksis.
- Vi vil etablere videokonferanserom på bibliotekene, som kan brukes for små bedrifter og i kombinasjon med hjemmekontor.
- Vi vil at kommunale innkjøp sikrer at varer som anskaffes innebærer minst mulig miljøbelastning og klimagassutslipp ved produksjon og transport gjennom å forplikte kommunen til sertifiseringsordninger.
- Vi vil ha tiltak som sikrer oss mot og avslører korrupsjon, svart arbeid og arbeidslivskriminalitet, også hos kommunens underleverandører og selskap som holder til i kommunen.
- Vi vil styrke innsatsen for grønne innovative anskaffelser, og skalere fra pilotprosjekter til varig praksis.
- Vi vil at kommuneøkonomien gradvis skal basere seg mer på sirkulær økonomi og delingsøkonomi, på områder det er hensiktsmessig.
Fra kapitlet Arbeidsliv:
- Vi vil arbeide for likestilling og mot diskriminering i arbeidslivet, og stille krav til lik lønn for likt arbeid.
- Vi vil gjøre forsøk med mulighet for å forhandle om å ta ut lønnsvekst i redusert arbeidstid ved forhandling for kommunalt ansatte, og oppfordre det private næringsliv til det samme.