Det er vedtatt at Oppegård kommune skal legge til rette for økt samarbeid mellom frivilligheten, næringslivet og kommunen. Aktivitetene måles gjennom nøkkeltallet om antall partnerskapsavtaler mellom tjenesteområdene og frivillige/næringslivet.
Det har vært en utfordring å finne egnede kanaler eller arenaer for å ivareta dette. I februar 2018 vil det derfor for første gang bli gjennomført et tiltak som er prøvd i andre kommuner og internasjonalt gjennom mange år. Tiltaket er et arrangement som kalles Frivilligbørs.
Om Frivilligbørs
Frivilligbørs er et internasjonalt konsept – en dynamisk, kreativ, morsom og givende markedsplass for utvikling av lokalt samspill og velferd. Her møtes lokale bedrifter, frivillige organisasjoner og offentlige virksomheter ansikt til ansikt og utveksler ønsker, hva man kan tilby og ideer til samarbeid. I løpet av et par timer skapes nye muligheter, lokale nettverk og konkrete samarbeidsavtaler.
Frivilligheten ønsker seg nye møteplasser for å rekruttere medlemmer og finne samarbeidspartnere. Representanter for frivilligheten ønsker å være med i planleggingen av Frivilligbørs.
Næringslivet ønsker å vise samfunnsansvar og leter etter måter å utøve en positiv påvirkning på miljø, mennesker og lokalsamfunn (CSR = Corporate Social Responsibilty). Oppegård Næringsforums daglige leder er involvert i planleggingen og ivrer for tiltaket.
Kommunen ønsker å legge til rette for økt samarbeid mellom frivilligheten, næringslivet og kommunale tjenesteområder. Kommunens frivilligkontakter vil bli involvert i forberedelsene til Frivilligbørs.
Vi tror at Frivilligbørs kan være den arenaen vi trenger for å lykkes med et utstrakt samarbeid mellom tre samfunnssektorer. Derfor ønsker vi å arrangere Frivilligbørs i Oppegård. Det er et mål at frivilligbørsen skal bli en årlig møteplass.
Eksempler på «tjenestebytter»
Vi har hentet erfaringer fra andre kommuner som har arrangert Frivilligbørs. Bærum og Svelvik har flere års erfaring og Drammen er godt i gang med planlegging av sin første børs. De har alle vært
rause med å dele kunnskap, eksempler og maler. Vi har særlig vært opptatt av hvilke type tjenester det har blitt inngått partnerskapsavtaler om. Her er noen kategorier:
- Kloke hoder
Kompetanse, kurs eller rådgiving - Gode forbindelser
Hospitering, mentor eller nettverk - Nyttige never
Dugnadshjelp eller arrangementsstøtte - Festligheter
Underholdning eller opplevelser - Husrom Låne lokaler
- Varme hjerter
Tid for andre, være et medmenneske - Ting & TangLåne eller arve utstyr/materialer